Centos 6.x Linux da Yanlış Kod Girmek Neye Mal Olur

Malumumuz web siteleri sunuculardan veya evlerimizdeki bilgisayarlardan yayın yapıyorlar.  Yani bir web sitesini yayınlamak için SERVER ihtiyacımız var. Burada IONCUBE anlatmayacağım. Google ve yandaşlarında istemediğiniz kadar kaynak mevcut. Şimdi bu konuya ufacık değindikten sonra gelelim asıl meseleye.

Bir projede Linux Centos 6.x sürümü kurup konfigürasyon işlemlerini yaptıktan sonra PHP için IONCUBE eklentisini aktif ederken yaptığım bir hatayı sizlerle paylaşmak istedim. Unutmayın : “Sunucuyu yeni kurmuş ve konfigüre ediyoruz.” . Bu demek oluyor ki sunucuda daha çalışan kaybolacak herhangi bir veri gerçek veri yok.

Bu işlerle uğraşanlar bilirler. PHP dosyalarını IONCUBE aracı ile şifreleyip paylaşabiliyorsunuz. Çalışmanızın kaynak kodu ortalıkta gezinmeden sizde kaynak kodunuzu kullanabiliyorsunuz.

 

Projede IONCUBE tool u yüklemesi sırasında yaptığım hata aşağıdadır. Linux komutlarında mv ( move ) taşımak anlamına geliyor. rm ise ( remove ) silmek anlamına geliyor. Dosyaları taşırken problem olduğu için aktarılanları silelim. Dimi ? Sildik. Fakat silinmemesi gereken sistem dosyalarını. Amacımıza ulaştık mı evet. Fakat sonuç : Kullanılamaz hatalarla dolu bir sunucu.  Bizde yeniden kurduk 🙂

Konsol kullanımlarda genelde bu tarz hatalardan canı yanan çok insan var. Kendinizi geliştirmenin yanında mutlaka ve mutlaka dikkatinizi de geliştirin.

Diyeceğim o dur ki :  

  • İşlemlerinizi yaparken mutlaka ve mutlaka yedek alınız
  • Komut satırı ile çalışıyorsanız komutlarınızı tekrar tekrar gözden geçirerek ENTER’e basınız.
  • Sistematik bir şekilde ilerliyorsanız sisteminizi dağıtan engelleri kaldırın.
  • Herhangi bir şey hata verdikten sonra hızlıca kapatmayın, geçmeyin. Belki bir nokta, virgül hatayı sizlere aslında tamamıyla anlatıyor olur.
  • Algoritmanızda hata olup olmadığını göremiyorsanız, UNUTUN, başkasının algoritmasını incelermiş gibi tekrar bakın.
  • Bunları tekrar tekrar düşünün. 🙂

 

 

Bir Cevap Yazın