Üçüncü seri olarak birkaç ip ucu ile devam edelim.
Birinci seri için BURADAN ulaşabilirsiniz.
İkinci seri içi BURADAN ulaşabilirsiniz.
Nasipse 4. seriyi de yayınlarım yakın bir zamanda 🙂
İlk olarak şöyle bir yapalım. Bir tablomuz var ve diğer bir tabloya aktaracağız. Arayüz kullanırken bu işlemler bir kaç tık yaparak sonuca hızlıca ulaşabiliriz fakat ya arayüzümüz yoksa. ! Çözüm tabi ki var. Komut satırından devam. Arayüz ne yapıyor sanıyorsunuz 🙂
Örnek olarak eski kullanıcı tablosundaki belirli bir sorgunun cevabını yeni bir tabloya aktarmamız gerekiyor;
# INSERT INTO YENI_KULLANICI_TABLOSU ( ADI,SOYADI,MESLEK, ESKI_ID,EMAIL, ADRES ) SELECT ADI,SOYADI,MESLEK, ESKI_ID,EMAIL, ADRES FROM ESKI_KULLANICI_TABLOSU WHERE YAS > 23 AND KAYIT_TARIHI > ‘2018-01-01’ ORDER BY ID DESC LIMIT 1000
Where şartımıza göre yukarıdaki sorgumuz ESKI_KULLANICI_TABLOSU‘dan YENI_KULLANICI_TABLOSU‘na aktarım yapacaktır. Bu işlemi bir yazılım dili ile de yapabiliriz. Fakat şöyle düşünün; Önce yazılımın çalışacağı PLATFORM’a tüm bilgiyi çekeceğiz ve sonra tekrar geriye INSERT edeceğiz. Bu şekilde daha hızlı olmasını sağlayabilirsiniz. Tabi ki bir veritabanından farklı bir veritabanına aktarım yapmak isterseniz bu sorgu biraz yetersiz gelebilir. 🙂 O zaman kolları sıvayıp bir aktarım / transfer mekanizması yazmanız gerekebilir.
Veritabanınızdaki toplam satır sayısını merak ediyorsanız aşağıdaki sorguyu kullanabilirsiniz.
# SELECT SUM( TABLE_ROWS )
FROM INFORMATION_SCHEMA.TABLES
WHERE TABLE_SCHEMA = ‘VERI_TABANI_ADI‘;
Yine bir merak sorusu ile devam edelim. Merak ettiğimiz ise veritabanımızdaki tabloların MB ( megabayt ) cinsinden boyutlarını sorgulayalım.
# SELECT
table_schema as `Database`,
table_name AS `Table`,
round(((data_length + index_length) / 1024 / 1024), 2) `Size in MB`
FROM information_schema.TABLES
ORDER BY (data_length + index_length) DESC;
Bu sorgular sürekli kullanılan sorgular değildir. Genellikle kriz anlarında yani veritabanı çökmeye yakın anlarında hangi tablo çatlamış, hangi tablo diskte fazla yer kaplıyor, hangi tablo neden bu kadar şişmiş durumlarını kontrol edebilmek içindir. Sorguları genişletip daha farklı sonuçlar alabilirsiniz ve geleceğinizi yakından görüp kriz anlarını öncesinde çözebilirsiniz.
Bir sonraki seride görüşmek üzere. 🙂