Basit Sistem Yetmiyorsa Ne Yapabiliriz ? #1

sisteminiz yetmez ise buna benzer şeyler yaşayabilirsiniz.Kullanmış olduğumuz bir sistem artık kendi kendine yetmiyor ise sistem ne yapmalıyız diye kara kara düşünürken çıkarılan çözümler oldukça fazladır. Bunları alt alta koyarsak üst üste bineceği için bir yerlerde yine yetersiz gelecektir. Sonu olmayan bir döngüden bahsediyoruz. 🙂

Bir senaryo düşünelim.  Bir web sitemiz var ve artık bu web sitesi sistem kaynakları oldukça fazla kullanılıyor ve yoğunluktan çoğu zaman ya çöküyor yada oldukça fazla bir köstürme teknoloji kullanıyor. Genellikle ilk bakmamız gerekenler;

  • Saldırı geliyor mu ?
    • Eğer saldırı geliyor ise sistem yöneticilerinden veyahut kullanmış olduğunuz yazılıma göre gerekli güvenlik önlemlerini almak gerekir.
    • Saldırı gelmiyor fakat istekler ( ziyaretçi, request vs. ) oldukça fazla ise o zaman yazılıma / programa / mimariye bir bakmak gerekir.
    • Belki de yazılımdaki veya sistemdeki bir güncelleştirme sürekli güncelleştirme yapıyordur rahat rahat kullanır, haberiniz olmaz.
  • Yazılım / program tarafında kaynak tüketimi fazla mı ? 
    • Eğer fazla ise yapılması gereken ilk iş oldukça detaylı bir analiz sonucu kurulmuş olan algoritmaları incelemek olacaktır.
    • Fazla değil fakat halen daha bir yerlerde araya sıkışmış değişkenleriniz mevcutsa çağırın o yazılımcıyı / programcıyı buraya. Bi baksın 🙂 ( Local de çalışıyordu, benim bilgisayarımda her şey normaldi. Test ortamında herhangi bir sorun görmedik; cevaplarını alabilirsiniz )
  • Sistemin çalıştığı platform ( sunucu, server, hosting vs. ) kendi kendini bitiriyor ise ?
    • Genellikle şöyle olur “Virüs mü bulaşmış ? Tarama mı yapıyor o ? Kim lan bu ne idüğü belirsiz program parçası ? ” Virüs taraması, içeriye zıplamış olan bir exploit, brute force vb. amaçsız çalışan servisleri kontrol etmek gerekir.
    • RAM kullanımı oldukça fazla ise ve kullanan da tanıdık bir servis / uygulama söz konusu olursa içerisinde ne yapıp, ne yapamadığını bir kontrol etmenizi öneririm.
    • CPU kullanımı fazla ise ya sonsuz döngüye doğru giden bir algoritma var ve ne oluyor lan bana derken sistemin cevap veremediği anı yakalayıp kafasına vurmak gerekir. Bu basit bir if, loop,  class hatta ve hatta bundan zarar gelmez diye temizlenmeyen bir değişken bile olabilir.
    • Yukarıdakiler normal ise çağırın o sistemciyi buraya arka planda neler yaptığını sorun. Sistemin yarısını kendi emellerine kullanıyor olabilir. 😀 ( Bi database vardı onu çözüyordum, bi algoritma vardı onu test ediyordum gibi cevaplar gelebilir. )

Eğer yukarıdakiler de işinizi çözmüyor ve halen birileri tarafından “Beyaz ekran; Aha bak yine hata verdi, bak – bak işte; Tıklıyorum fakat yine olmuyor” gibi tabirlere maruz kalıyorsanız ve eminseniz acı bir gerçek var. SİSTEMİNİZ YETMİYOR !

Her şey bir yana bazen ufak bir değişken, şart / koşul / servis hatası bir tarafınızdan terler aktırıncaya kadar uğraşabilirsiniz.

Basit bir sistemden bir üst seviye atlatılmış bir sistemin nasıl olacağı ile ilgili yazıya bir sonraki yazıda değineceğim. Çok profesyonellikle olmasa da gün hatta ve hatta hayat kurtarabilecek çözümler vermeye çalışacağım.

Yukarıdaki gibi antin kuntin diyaloglara maruz kalıyorsanız bir yerlerde düşünmediğiniz noktalar olabilir. Şimdiden anlattıklarımdan herhangi bir şekilde alınan  olursa özür dilerim, birimizin başına gelen hepimizin ayağına gelebilir. 🙂 

 

Bir Cevap Yazın